Axels fødselsdag

Marianne Iben Hansen (forfatter)
Hanne Bartholin (illustrator)
Gyldendal 2019
40 sider

Axel arbejder i Harrys Autoland, hvor han kan få lov at rode og regere med alle de biler, han vil. Han er en lykkelig (m)and. Og nu har han fødselsdag. Hele familien kommer på besøg. De synger fødselsdagssang og giver Axel en helt eventyrlig gave.

Axels fødselsdagsgave er en bil, han selv må samle. Og det er lige, hvad han har ønsket sig. Han bakser hele natten og laver en speciel bil, som imponerer Harry. Men Axel har glemt at lave plads til passagerer, så han må ”desværre” bygge videre:

Bilen skal ha’ tårne
han har masser af ideer
(det var da heldigt, at han laved fejl,
så han kan bygge mere)
en salon, en balkon,
så kan alle være med.
”Harry, sæt dig, hvor du vil,
så kører vi af sted …”

Side for side bygger Axel på bilen, som til sidst både kan sejle og flyve. Den kan endda lave loops, hvilket læseren må gøre med bogen på sidste side, hvor teksten står i en sløjfe.

Marianne Iben Hansens rappe vers er fantastiske, men også lidt af en udfordring for højtlæseren. Det kan være en fordel at øve sig lidt. Til gengæld kommer man nok til at læse Axels fødselsdag mange, mange gange, når man først har præsenteret den for børnene. Særligt bemærkelsesværdigt er de ørerim, som på papiret ser håbløse ud, men prøv at læse dem højt:

Men en dag han vågner
i en blå Toyota Sienna
ser han hele sin familie
og alle sine venner

Da Axel kommer ned til vandet, er der blot tre strofer i venstre spalte af venstre side. Resten af opslaget viser stranden, vandet og horisonten; kun brudt af Axels fodspor i sandet, som leder ned til ham selv, som står i vandkanten med blikket ud i det uendelige. Det er smukt.

De flotte illustrationer af Hanne Bartholin matcher Marianne Iben Hansens tekst. Illustrationer har en næsten nostalgisk streg med et moderne motivvalg (som fx scenen ved stranden), mens teksten i sit nutidige sprog bruger det klassiske greb med at skabe en fortælling bygget over en leg.

Axels fødselsdag er både ord- og billedjonglering. Og der er ikke én bold, der tabes undervejs.