Børnebøger med og uden køn

Af Bjarne W. Andresen

Børnebøger kan på mange måder understøtte arbejdet med køn i dagtilbud. De kan både bekræfte og udfordre det syn på køn, som børn, pædagogisk personale og forældre har. Derfor er det vigtigt at få flere vinkler med. Artiklen giver bud på gode børnebøger til det formål.

Artiklen har været bragt i “Børns Hverdag” nr. 2/2021, som kan læses her. Artiklen er side 18-19.

Flere af de nyeste børnebøger på markedet handler om familier, som ikke har de traditionelle roller far, mor og børn. De kan være gode at bruge i dagtilbud, fordi bøgerne giver noget at spejle sig i for de børn, som er del af lignende familier, og fordi børn i traditionelle familier kan se, at verden er større end deres egen.

Mor og børn og en mor mere

Jeg vil fremhæve tre serier om familier uden fædre:

Niller Pilfinger er en nysgerrig dreng, en moderne Emil fra Lønneberg.

Hvor Niller Pilfingers oplevelser sker i familien og primært fokuserer på hans relationer til voksne, beskriver de to bøger i serien om Vega og Hjalte børnehavelivet og de andre børn. Niller, Vega og Hjalte har det tilfælles, at de har to mødre.

I den tredje serie er Karlas mor derimod alene med sin datter.

Sådan

I Karla-bøgerne går man meget let hen over, hvordan en kunstig befrugtning foregår. I det hele taget er det sjældent, man fortæller børn om menneskelig forplantning. Og det er måske ikke så tosset, for så kommer man ikke til at forveksle barnlig og voksen seksualitet. Hvis børnene alligevel undrer sig over, hvordan de der fostre kommer ind i mødres maver, så må man ofte gribe til lidt ældre bøger. Mine egne favoritter er Per, Ida & Minimum og Sådan får man et barn. Lidt nyere og knap så detaljeret er den humoristiske Boltreleg.

Man kan også være ligeglad

Sidste års fineste billedbog er En fin sten. Orla og vennerne leger på stranden, og en sten får skiftevis rollen som pingvin, sæl og haj. Alle roller dur fint for Orla. Da børnene bader, glider Orlas badebukser ned, og kortvarigt er det pinligt, men så griner de alle og leger videre, indtil forældrene kalder. Her hører vi, at far kalder Orla for Olga. Ved at genlæse billederne får læseren øje på Orlas bikinitop, som lige stikker lidt ud under tæppet.

En fin sten har jeg tidligere omtalt her på Børnebogssiden, det samme gælder serien om Lille Kvast, som er en ordløs fortælling om titelpersonen, som oplever en række eventyr indenfor en stramt gentaget ramme. Kun af bagsideteksten fremgår det, at Lille Kvast er en ”han”. Hvis man læser bøgerne uden et kønnet pronomen (han/hun, hans/hendes), så kan man jo bagefter tale med børnene om, hvad de tænker: ”Er Lille Kvast en dreng eller en pige?”, ”Hvorfor tror du det?” og ”Gør det nogen forskel?”

Hvis man vil udvide børnenes verden yderligere, kan man gøre det på vers. Makirullen der ikke ville makke ret byder både på familier uden børn, en rugemor, Johnna V. Sand (/som vist nok er en mand), alenemoren og en hel masse andre helt almindelige, ualmindelige mennesker.

Rollebyt

Uanset om køn er biologi, en social konstruktion eller noget tredje, så spiller køn en rolle i børnenes forståelse af sig selv og andre. I 2008 udsendte Ministeriet for ligestilling en bog med den ikke så mundrette titel Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida. Det er to historier om børn, som vågner med en anden kønsidentitet, end de hidtil har haft. De kommer i børnehave og bliver mødt med de forventninger, som deres nye køn medfører. Bogen er trykt, så man ”flipper” den for at læse børnenes historier fra hver sin synsvinkel. De to historier mødes i et stort midteropslag, hvor de to børn leger sammen, indtil deres respektive forældre kalder på dem … Nu har de fået deres gamle navne igen.

Bogen kan ikke købes, men den kan downloades gratis fra min hjemmeside via linket www.kortlink.dk/2anr2.

Om forfatteren:

Bjarne W. Andresen er pædagog og master i børnelitteratur. Litteraturredaktør på www.paedagogen.dk og medlem af redaktionen af Børns Hverdag. Han har en fast klumme i bladet, hvor han præsenterer børnelitteratur om skiftende temaer.

Litteraturliste

Boltreleg af Annette Herzog og Jesper Tom-Petersen. Turbine 2011.
Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida af Louise Windfeldt og Katrine Clante. Ministeriet for ligestilling 2008.
En fin sten af Anne Sofie Allermann og Anna Margrethe Kjærgaard. Jensen & Dalgaard 2020.
Hjaltes første dag i børnehave af Marianne Birkeskov og Grith Oksen. Frejsen 2017.
Hvor er Karlas far? Af Pia Olsen, Karla Elena Olsen og Ina Korneliussen. Siesta 2016.
Karla leger ”mor og børn” af Pia Olsen, Karla Elena Olsen og Ina Korneliussen. Siesta 2012.
Lille Kvast på Skattejagt af Pierre Bailly og Céline Fraipont. Forlæns 2014.
Lille Kvast – Den forslugne havfrue af Pierre Bailly og Céline Fraipont. Forlæns 2017.
Lille Kvast – Den triste yeti af Pierre Bailly og Céline Fraipont. Forlæns 2020.
Lille Kvast – En lodden gave af Pierre Bailly og Céline Fraipont. Forlæns 2017.
Lille Kvast i blomsterhaven af Pierre Bailly og Céline Fraipont. Forlæns 2014.
Lille Kvast – Krøller eller ej af Pierre Bailly og Céline Fraipont. Forlæns 2020.
Lille Kvast – Kærlighed på isen
af Pierre Bailly og Céline Fraipont. Forlæns 2016.
Lille Kvast på hospitalet af Pierre Bailly og Céline Fraipont. Forlæns 2016.
Lille Kvast på Pottekongens slot af Pierre Bailly og Céline Fraipont. Forlæns 2015.
Lille Kvast som cirkusartist af Pierre Bailly og Céline Fraipont. Forlæns 2015.
Makirullen der ikke ville makke ret af Kathrine Assels og Josephine Kyhn. Jensen & Dalgaard 2016.
Niller Pilfinger får en flyvetur af Stine Josefine Dige og Maria Tran Larsen. Indblik for børn 2012 (og EgoLibris 2016).
Niller Pilfinger åbner bakken
af Stine Josefine Dige og Maria Tran Larsen. Indblik for børn 2013.
Per, Ida & Minimum
af Grethe Fagerström og Gunilla Hansson. P. Haase & Søns Forlag 1978.
Sådan får man et barn af Per Holm Knudsen. Borgen 2008 (og utallige andre udgaver siden 1971).
Vega leger mor, mor og børn af Marianne Birkeskov og Grith Oksen. Frejsen 2018.