Julebogen

Elisabeth Kiertzner (oversætter)
Carlsen, 2020
240 sider

En lang række af Disneys populære karakterer giver deres bud på en julehistorie. Julegaver har en fremtrædende plads lidt før ønsket om at være sammen med sine kære. Børnene vil holde af at gense deres favoritter fra film, serier og merchandise. En gennemillustreret bog, som kan bruges til at skabe lidt hygge.

Der er stor forskel på historiernes alder. Mickeys juleeventyr og historien om Bambi på isen er eksempler på historier, som har været på repertoiret i en menneskealder. Senere er andre figurer kommet til: Frost, WALL-E, Biler m.fl. Det gør Julebogen afvekslende for den voksne læser, uden at forvirre barnelæseren.

Figurerne og dermed de verdener, historierne foregår i, er afvekslende. Det samme kan man ikke sige om sproget. Det fremstår ret gammeldags, også mere end genren kræver. Det er en kunst at overføre udenlandske fortællinger (i dette tilfælde fra USA) til en dansk kontekst. Grand Canyon eller grunden til at hænge sokker på en væg bliver ikke nærmere forklaret, til gengæld er hele konceptet jul nyt for flere af karaktererne, så det får læseren forklaret i mere end en af historierne.

Julen bliver i historierne primært forbundet med gaver. Karaktererne har travlt med at finde på gaver, at lave gaver eller at købe gaver. Julen handler om at give, siger hunden Pongo til sine hvalpe, men den handler åbenbart også om at give det helt rigtige.

Modvægten til gaveræset ligger i ønsket om at være sammen med sine kære: Det, Anna allerhelst vil have, er at tilbringe noget tid sammen med sin storesøster, som Elsa fra Frost lige netop ikke når at høre. Senere indser hun det selv og forklarer, at så glemte jeg det allervigtigste: at være sammen med dig.

Lige i Julebogen er det et plus, at tegnestilen er lidt forskellig fra historie til historie. Det visuelle udtryk lægger sig op ad de film, karaktererne stammer fra. Det gør muligvis Dumbo og Pinocchio en smule anakronistiske, men i en julehistorie gør det ikke så meget.

De fleste historier kan læses med børn, så snart de er i stand til at sidde og lytte i lang nok tid. Her skiller Mickeys juleeventyr sig ud. Dels fordi den bygger på Charles Dickens’ Et juleeventyr, som er en rigtig gyser med spøgelser, gravsteder og døde børn. Oven i købet serveret i en historie, hvor vi springer mellem nutid, fortid og fremtid. Hvor de øvrige historier er fortalt om karakterernes ”oprindelige” figurer, spiller Mickey Mouse, Anders And, Onkel Joakim osv. rollerne som Rasmus, hr. Feddersen og hr. Suresen. Netop på grund af sin kompleksitet fremstår Et juleeventyr som det mest spændende bidrag i Julebogen, men det er ikke sikkert, at alle børn er enige!