Leg med bøger – bøger med leg

Børnebøger kan handle om børn, der leger. De kan give inspiration til børnenes egne lege. Og så kan de være en leg i sig selv. Artiklen præsenterer en række bøger, som kan bruges i forbindelse med børns leg i dagtilbud.

Artiklen er udgivet i “Børns Hverdag” 2021-1.
Tidskriftet kan læses i sin helhed oprindelige layout her.

En god bog slutter ikke, når man lægger den fra sig. Den kan jo fx lægge op til en leg. Hvem vil ikke gerne lege, at de er Vitello, Villads fra Valby, Lotte, Totte osv.?

Børn i bøger leger også

Knap så kendt er Alberte, som i serien af samme navn møder nogle af de forhindringer, der er på vejen mod den lykkelige barndom. I en anden serie er det Viola, som sammen med veninderne leger dukkeleg, far-mor-og-børn og zoologisk have. Naturligvis med de konflikter, som skal til for at fordele rollerne i legene.

Hvis det bliver lidt for stereotypt, kan man ty til bøgerne om Karla. Fx leger hun ”mor og børn”, og veninderne mener, der også skal være en far med. Eller man kan lege, at man er en anden, som Frederik og Rikke er det, da de vågner op som hhv. Frida og Rasmus.

I En fin sten leger Orla på stranden med en sten, som både kan være en pingvin, en sæl og en haj. Ligesom det viser sig, at Orla også kan være andet end Orla.

Når man ser de smukke akvareller i Der er ingen røvere i skoven og læser Astrid Lindgrens tekst, kan barnelæseren godt komme i tvivl: Er der virkeligt ingen røvere i skoven? Under alle omstændigheder kan man jo godt bagefter selv lege, at det er der … eller ikke.

I Mekano Max får man til gengæld et fingerpeg i historiens slutning: Max sidder på gulvet med sine legetøjsbiler og -dyr, som betænkeligt meget ligner de ”virkelige” i bogens forudgående sider, hvor Mekano Max kører bil gennem Afrika. Det afholder ham ikke fra at opfinde en tidsmaskine i bog 2, hvor Mekano Max møder både Tyrannosaurus Rex, vikinger og robotter. Her er stof til mange dages leg.

Bøger kan give ideer til lege

Lillesøster går på krokodillejagt i Min mormor og Skovkrokodillen. Efter at have læst bogen kan det være børnelæserens tur til at vinde over krokodillen på legepladsen eller i puderummet.

Det samme gælder, når man har læst bøgerne om Axel. Så kan man køre i ”brandbiler, kranbiler, gamle veteranbiler, sølvbiler, blå biler, racerbiler, rå biler …” Måske endda bygge sin egen bil enten af konstruktionslegetøj eller som tegning på et papir.

De ældste kan lade sig inspirere af HuskMitNavn. I Papirarbejde er der fx et barn på en kælk, en pudekamp og et par snørebånd. Bagefter kan man lave sine egne papirarbejder.

Fra en nutidig avantgardekunstner til en fra afdød af slagsen: Ole Lund Kirkegaards 55 år gamle Historien om en snor er ikke lige så kendt som hans historier om frække børn. Tegningerne er lavet med en snor med en knude i hver ende. Det kan man så prøve at gøre efter.

De yngre børn har nok brug for en mere vokseninitieret leg. Min dag i vuggestue giver ud over ordleg forslag til at lege med mudder og creme, en gemmeleg og lege, hvor man aber efter hinanden.

Børnekulissen i Aarhus udgav en serie bøger i Pixi-størrelse med nogle af fortællingerne fra deres børneinddragende stykker, inden Børnekulissen blev nedlagt. Bøgerne findes endnu og kan enten bruges som manuskripter til små teaterstykker eller som inspiration til flere lege med indianere, nisser, superhelte mm.

Hvis man ellers har mod på det, kan bøgerne om hr. Hulan give børnene mulighed for også at lege med de ord, de ellers ikke ”må” sige. I den første bog drager han ud for at finde det allerbedste bandeord, og i efterfølgeren er det englene, der fokuseres på: Den Vilde Engel, Juleenglen og Englen der går gennem stuen fx.

Bogen er legen

Nogle bøger er i sig selv en leg. Man skal lave bestemte bevægelser eller spille bestemte figurer. Der er også bøger, hvor man skal finde eller tælle bestemte ting i illustrationerne. Kig selv institutionens bøger igennem med det fokus. Find os fra Nørrebro er en alternativ af slagsen med fotocollager af børneværelser eller andre steder, børn færdes.

En prik og en streg går et skridt længere. Det er en billedbog uden billeder, hvor den ene (den voksne) læser teksten, mens den anden (eller de andre) tegner på maver eller rygge med fingrene.

Litteraturliste

Alberte i børnehave. En dum dag af Line Kyed Knudsen og Jan Solheim. Carlsen 2018.
Alberte i børnehave. Jeg vil kun lege med Sofia af Line Kyed Knudsen og Jan Solheim. Carlsen 2018.
Axel elsker biler af Marianne Iben Hansen og Hanne Bartholin. Gyldendal 2012.
Axels fødselsdag af Marianne Iben Hansen og Hanne Bartholin. Gyldendal 2019.
Børnehavens superhelt af Mariane Siem og Thor Guldager. Børnekulissen 2015.
De tre Bukke Bruse – og trolden af Mariane Siem og Niels Chr. Hansen. Børnekulissen 2015.
Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida af Louise Windfeldt og Katrine Clante. Ministeriet for ligestilling 2008.
Den dag Hulan tog ud i verden for at finde det allerbedste bandeord af Trine Søndergaard og Peter Dam. Politikens Forlag 2007.
Der er ingen røvere i skoven af Astrid Lindgren og Ilon Wikland. Gyldendal 2010.
En fin sten af Anne Sofie Allermann og Anna Margrethe Kjærgaard. Jensen & Dalgaard 2020.
En prik og en streg af Mette Hegnhøj. Jensen & Dalgaard 2017.
Find os fra Nørrebro af Stine Josefine Dige og Lena Nicolajsen. 2200 Godnathistorier 2016.
For Hulan i himlen. Og Gud fader af Trine Søndergaard og Peter Dam. Politikens Forlag 2008.
Historien om en snor af Ole Lund Kirkegaard. Gyldendal 2010.
Karla leger ”mor og børn” af Pia Olsen, Karla Elena Olsen og Ina Korneliussen. Siesta 2012.
Mekano Max af Brian P. Ørnbøl og Tom Kristensen. Calibat 2016.
Mekano Max og tidsmaskinen af Brian P. Ørnbøl og Tom Kristensen. Calibat 2018.
Min dag i vuggestue af Marianne Iben Hansen og Lea Letén. Carlsen 2016.
Min mormor og Skovkrokodillen af Anne Bredahl og Dita Sternfend. Damgaard 2015.
Nissen på gården af Mariane Siem og Niels Chr. Hansen. Børnekulissen 2015.
Nisserne på Gården af Mariane Siem og Isabel Deleuran. Børnekulissen 2014.
Nissernes Hemmelighed af Mariane Siem og Niels Chr. Hansen. Børnekulissen 2014.
Papirarbejde af HuskMitNavn. Gyldendal 2016.
Skovnissernes Jul af Mariane Siem og Niels Chr. Hansen. Børnekulissen 2014.
Tryllehatten af Mariane Siem og Preben Stentoft. Børnekulissen 2017.
Ulvehyl og Bjørneklo af Mie Lotus Lykke og Anne-Mette Kruse. Børnekulissen 2014.
Viola og veninderne af Line Kyed Knudsen og Charlotte Pardi. Carlsen 2015.

Om forfatteren:

Bjarne W. Andresen er pædagog og master i børnelitteratur. Formand for Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark, og medlem af redaktionen af Børns Hverdag. Han har en fast klumme i bladet, hvor han præsenterer børnelitteratur om skiftende temaer.