Overhovedet ikke okay

Laura Steven
Alvilda 2019
350 sider

Er det skamfuldt at have sex med to forskellige i løbet af den samme aften? Er det skamfuldt at sende nøgenbilleder? Er det skamfuldt at skrive åbent om sin seksualitet og sine lyster? Og er der forskel på, hvad man kan tillade sig som hhv. ung mand og ung kvinde?

Izzy bliver trukket gennem både udskamning, tvivl på sig selv og en øjenåbner i forhold til sine venner, da nogen laver en hadehjemmeside med tekster om og fotos fra den fest, hvor hun er sammen med to forskellige. Det stopper ikke her, og midt i stormen må hun også spørge sig selv, hvordan hendes følelser egentlig er for både de to fyre og for sine nærmeste venner.

Efter at forældrene blev dræbt i en trafikulykke er Izzy vokset op hos sin bedstemor i relativ fattigdom. Sammen med vennerne Danny og Ajita drømmer hun om en bedre fremtid. Hun melder sig fx til en manuskriptkonkurrence, hvor hun også når langt, indtil hendes ukendte fjende får sat en stopper for det.

Sproget i Overhovedet ikke okay er bemærkelsesværdigt godt. Miljøet er et amerikansk studiemiljø, alligevel er både dialogen og først og fremmest den fortællende stemme (Izzy) støvsuget for anglicismer, og bogen fremstår derfor meget realistisk, også for den danske læser. De unge udsættes for en fælles seksualundervisning fra en religiøs lærer, hvor de er samlet i hundredevis. Det oplever man forhåbentlig ikke i Danmark, men det er med til at illustrere det miljø, Izzy lever i.

Izzy kommer med mange væsentlige pointer, som kan og bør vække eftertanke: Fx overvejer hun kortvarigt, hvad “folk” vil sige, da hun går med fyr nr. to – ind i værtens forældres soveværelse. Hun følger dog sin lyst, og hun fortryder ikke på noget punkt den del af sine handlinger. Der er nok andre dumme ting, hun kan tage afstand fra, men at udleve sin seksuelle appetit hører ikke med til det. Det er ikke, fordi jeg skammer mig over min krop. Det gør jeg ikke. Jeg er bare så gammeldags, at jeg gerne selv vil give folk tilladelse til at se på mine bryster og andre kropsdele, frem for at andre giver fri adgang til syv milliarder internetbrugere. Det virker måske urimeligt, men sådan har jeg det. Især generer det hende, at de voksne har adgang til at se nøgenfotoet. Lærerne. Bedstemoren. Og Dannys far: Og så, langsomt, eftertænksomt, lader han sit blik glide op og ned ad min krop. Og i det hjerteknusende sekund ved jeg, at han også har set billedet.

Derimod fortryder Izzy, at hun kommer til at afsløre sin formodning om, at en veninde er lesbisk. En teori, som kommer med i den medieomtale, som følger på hadehjemmesiden.

Et andet eksempel på Izzys refleksioner er, at hun nævner, at ædru kys er bedre end kys udvekslet i fuldskab. Ganske vist et udsagn, hun kommer med efter kun ét ædru kys, men stadigvæk …

Izzy er selv ikke i tvivl om den forskel, der er i rammerne for, hvad man kan tillade sig i offentlighedens øjne: Midt i alt selvhadet og raseriet har jeg næsten glemt, at to andre mennesker er blevet trukket gennem sølet sammen med mig på hjemmesiden – Vaughan og Carson er begge civile ofre. Selvfølgelig er de, takket være deres Y-kromosomer, ikke udsat for den samme kontrol af deres seksuelle handlinger, men alligevel. Til sin store overraskelse møder hun ikke opbakning fra sine kvindelige medstuderende. Hvor hun havde håbet på, at i hvert fald de ville pege på, hvem der er offer, og hvem der er overgrebsmand i sagen, tager de også afstand til Izzys handlinger og tager dermed også stilling til skyldsspørgsmålet.

Overhovedet ikke okay har mange pionter. Omkring grænserne for adfærd, omkring reaktionen på overtrædelse af de grænser, omkring. Izzy har mange holdninger, hun deler med læserne, som hun af og til henvender sig direkte til. Omkring hævnporno fortæller hun fx, at en del af mig er glad for, at emnet bliver debatteret. Jeg ville bare sådan ønske, at det ikke var med mig som katalysator … Et øjeblik kan ændre alting. Det øjeblik, det tager at sende et nøgenbillede, det øjeblik, det tager at lave en vits om din bedste vens seksualitet, eller det øjeblik, det tager for din bil at blive smadret af en spritbilist, kan få hele dit liv til at falde sammen om ørerne på dig.

Og det er vel i virkeligheden moralen i bogen: At vore handlinger har konsekvenser for en lang række andre mennesker. Og at vi derfor skal være varsomme med, hvad vi gør. Alt andet er overhovedet ikke okay.