Bøger der taler til mig

Man kan ikke arbejde med sprog uden at tænke på børnebøger. Læs gerne de samme bøger flere gange. Tal med børnene om bøgerne både før, under og efter læsningen.

Artiklen er udgivet i Børns Hverdag nr. 6/2021. Artiklen kan læses i sit oprindelige layout her, og hele bladet kan læses her.

Sørg for at have en stak bøger, som kan tåle at blive brugt mange gange. Suppler dem gerne med bøger fra biblioteket, som skal behandles, så de kan komme tilbage og blive lånt af andre. En del af bøgerne i denne artikel kan stadig købes, men nogle af dem må man en tur forbi biblioteket (eller antikvarboghandlen) for at finde.

Nej

Et af de mest brugte ord i dagtilbud er ”Nej”. I den 30 år gamle Nej sagde lille P er lille P ved at drive alle til vanvid, indtil hun en dag redder både sig selv og sine to venner fra at gå med en børnelokker ved at sige ”Nej” til tilbuddet om at se dværgvædderkaninunger … Og ved at nappe de andre børn lidt i armen. Da sagde Pædagog-Maja, at det var GODT sagt […] Og fra den dag af sagde lille P både JA og NEJ.

Den gammelkloge

Endnu ældre er Klaus Rifbjergs fortælling om Leif, som siger ”Det ved jeg da godt” til alt, hvad de voksne fortæller ham. Han kommer dog til kort, da han møder en vild tyr. Her er moralen, at det man har oplevet selv og rigtigt forstået, behøver man slet ikke prale af.

Rimdronningen

Man kommer ikke udenom Marianne Iben Hansen, Danmarks rimdronning. Hendes forfatterskab kunne bære en hel artikel. To tykke hekse, Fikkedik og Falderina, havde haft en ond og dejlig heksedag i Kina. Sådan slog forfatteren (sprog)tonen an, og sådan er det fortsat. De to hekse er i mellemtiden suppleret med mus, kyllinger og mange andre. Heriblandt anden Axel, som elsker brandbiler, kranbiler, gamle veteranbiler, sølvbiler, blå biler, racerbiler, rå biler osv. og til sin fødselsdag får en brandmandsracerveteranbilskran. Prøv at sige det hurtigt!

Lejlighedsrim

I hver enkelt lejlighed i det høje hus i Makirullen der ikke ville makke ret – og andre lejlighedsdigte bor nogen, som har deres helt egen historie at fortælle. Beboerne er sjove eller alvorlige, sammen eller alene, aktive eller passive. Men de ønsker alle at være med i et fællesskab. Hr. og fru Bruun løfter rundt på en ørn. Marianne og John-Tage leger en uheldig stilleleg. Og andre mennesker lejer Rikke, som er rugemor.

For Hulan

Alle børn har en periode, hvor de prøver bandeord af. Den fase kan man imødekomme med to sjove historier om Hr. Hulan, som først leder efter det allerbedste bandeord og derefter hjælper en engel med at finde sin rette hylde. Bandeordet finder han blandt Rend og Hop, Af for Katten og alle de andre. På Hr. Hulans anden rejse møder han basunengle, kærlighedsenglen og endda en vild engel.

De sjove ikke-ord

Kender du en hajbil? Eller prutkål? Nå ikke? Men boblende mosevand og firben med chokoladeovertræk, dem må du da kende? De er alle med i historien om Anton og Alexander, som er de bedste venner, i hvert fald indtil de ryger i totterne på hinanden. De ødelægger alt det, som den anden elsker. Og må til sidst indse, at det er bedre at være venner.

A kimse pimse (jeg elsker pølse)

Hvor ordene i Anton og Alexanders univers giver en vis mening, må man ty til ordlisten bagerst i bogen om fugleungen Viggo, som går ud i den vide verden, farer vild og må leve af røde pølser med sennep, som på fuglesprog hedder ”oks pimse gaf gumgum”. Man vender og drejer bogen og bladrer flittigt mellem teksten og ordlisten indtil den lykkelige slutning, hvor Viggo fik tårer i øjnene, fordi han var så glad for at se sin mor igen, og fordi der var stærk sennep på pølsen.

Halfdans ABC …

Der er mange, mange gode ABC’er at vælge mellem. Halfdan Rasmussens klassiker holder stadig, og den findes med og uden musik. Musikken endda i to udgaver: De gamle melodier er sunget af Elisabeth og Otto Brandenburg; de nyere melodier er fra 2013 med Thomas Buttenschøn, Karen Mukupa, Mark Linn og Sys Bjerre. Jeg kan bedst lide den første, men det er en smagssag.

… og Ørnbøls

Ørnbøls ABC betegner sig selv som En hyldest til Halfdan, og niveauet er skyhøjt. Her møder vi Abel Konstabel, Børges bussemænd og klog kanin med kysselyst. Rikke Rimsmed skrev et rim / med usynligt blæk / Da hun ville læse det / var det hele væk / Da hun viste det til Dorte / var og blev det ganske borte / Heldigvis var teksten noget / Rikke havde i sit hoved.

De helt ordløse

Gå på opdagelse på biblioteket efter bøger helt uden ord. De giver en særlig mulighed for at opholde sig i barnets nærmeste udviklingszone. Lige dér, hvor det er lidt svært og alligevel dejligt trygt sammen med den voksne. Jeg har mange gange talt varmt for bøgerne om Lille Kvast, som er bygget op over en fast ramme. Med nu ti titler i serien er det muligt at finde en historie, som passer til lige netop det barn eller den børnegruppe, man sidder med. Fx om at komme på hospitalet, om at få gaver eller om at sidde på potte.

Litteraturliste

  • Axel elsker biler, Marianne Iben Hansen og Hanne Bartholin, Gyldendal 2007.
  • Axels fødselsdag, Marianne Iben Hansen og Hanne Bartholin, Gyldendal 2019.
  • Den dag Hulan tog ud i verden for at finde det allerbedste bandeord, Trine Søndergaard og Peter Dam, Politiken 2007.
  • Det ved jeg da godt! Klaus Rifbjerg og Gerda Nystad, Gyldendal 1990.
  • En uhyrlig historie: Anton og Alexander, Jean Jackson og Vera Rosenberry, Carlsen 1997.
  • Farvel Viggo, Jørn Birkeholm, Hernovs forlag 1979.
  • Fikkedik og Falderina, Marianne Iben Hansen og Bodil Molich, Gyldendal 2004.
  • For Hulan i himlen. Og Gud fader, Trine Søndergaard og Peter Dam, Politiken 2008.
  • Halfdans ABC, Halfdan Rasmussen, Carlsen.
  • Lille kvast (serie), Pierre Bailly og Céline Fraipont, Forlæns.
  • Makirullen der ikke ville makke ret – og andre lejlighedsdigte, Kathrine Assels og Josephine Kyhn, Jensen & Dalgaard 2016.
  • Nej sagde lille P, Inger og Lasse Sandberg, Sesam 1992.
  • Ørnbøls ABC, Brian P. Ørnbøl og Rune Johansen, Dreamlitt 2016.

Om forfatteren:

Bjarne W. Andresen er pædagog, master i børnelitteratur, litteraturredaktør på www.paedagogen.dk og bestyrelsesmedlem i Selskab for Børnelitteratur, IBBY Danmark.