Børn i udsatte positioner læser også

Af Bjarne W. Andresen

I min barndom fandtes der ikke børn i udsatte positioner. Eller … det gjorde der, men de fandt ikke vej ind i børnebøgerne, så vi læste ikke om dem. Det har heldigvis ændret sig, og artiklen giver nogle bud på bøger, som burde findes i ethvert dagtilbud.

Artiklen er udgivet i Børns Hverdag 6/2020. Læs artiklen i sit oprindeligt layout her.

I den nyere børnelitteratur møder vi børn med en mangfoldighed af livsvilkår, som kan komme ind under den noget upræcise fællesbetegnelse ”udsatte”.

Det er ikke rar læsning for voksne, og pædagoger må gøre sig overvejelser om, hvornår og hvordan børnene skal møde alkohol, incest og dødsfald i børnebøgerne. Men ulykkerne går ikke væk af at blive fortiet. Tværtimod kan bøgerne i denne artikel være med til at hjælpe barnet. Enten ved at vise, at der er andre børn, som har de samme problemer, eller ved helt konkret at anvise handlemuligheder.

Helten kan redde dig fra dragen

Der er håb at hente i Dragen, hvor Lilli lever hos en drage, som godt kunne være hendes mor. Lilli undgår at tirre dragen: Hun lister stille rundt, hun afviser at have kammerater med hjem osv. En dag bliver det for meget, og Lilli sætter sedler op med sit telefonnummer. Det ser Dragetæmmeren, som får dragen til at opføre sig, som en mor nu skal.

Det er et meget fint greb at sætte gamle eventyrkarakterer ind i en moderne by med mobiltelefoner og opvaskemaskiner.

Volden er også hverdag i Tordenhuset, hvor Elmer søger tilflugt i en hule, når far slipper sit indre tordenvejr løs. En dag er den løsning ikke nok, og Elmers mor må flytte væk med sin søn. Det hele fortalt med mørke billeder og ord, barnet forstår.

Døden, den slyngel

Jeg har tidligere i Børns Hverdag anbefalet Annas Himmel, og det gør jeg gerne igen. Bogen beskriver den korte tid, som for Anna og hendes far er en evighed, hvor hun gør sig klar til at tage til sin mors begravelse. Fortalt med Stian Holes altid smukke og tankevækkende collager, dog sjældent gjort så følsomt som her.

Har man brug for flere ord og mere forklaring, kan man gribe til den lidt ældre Min far spiller fodbold i himlen. Her får læseren hele forløbet med, fra faren fortæller om sin kræftsygdom til et år efter begravelsen, hvor den da tiårige Line har bearbejdet sorgen over at miste sin far.

Også i Skaderne hører vi om et sygdomsforløb, endda med en kortvarig bedring undervejs. Alligevel ender også denne historie med døden, denne gang for en mor. Sproget og illustrationerne gør den lettere tilgængelig end Min far spiller fodbold i himlen, og den kræver mere tid at læse end Annas himmel.

Forfatteren til Skaderne, Morten Dürr, har selv oplevet, at hans børn mistede deres mor, og han har også skrevet Slip aldrig Samiras hånd, hvor det er Nadim, der har mistet både far og lillesøster i krigen i sit hjemland. En hjertegribende historie, hvor Samira hjælper Nadim med at gå i den nye by, København.

Sygdom er hver mands herre

”Kan en bog om kræft ende godt? Ja det kan den – og det gør den her heldigvis!” Sådan skriver Kræftens Bekæmpelse i forordet til Den dag min mor fik kræft. I løbet af bogen gør niårige Rasmus sig mange tanker om, hvordan han skal kunne leve, hvis mor dør.

Ikke mindre alvorligt, om end for de fleste mindre fatalt, er sukkersyge. I Valdemar, Superinsulin og Kulpiraterne læser vi om alt det med undersøgelser og mad, som følger med. Her er også noget for de yngste i børnehaven, og det er en bog, som balancer på grænsen mellem en fagbog og fiktion.

Det kan også være psykisk

To daværende pædagogstuderende har skrevet Da mor græd og kom på hospitalet, som handler om femårige Kaspers oplevelser, da hans mor får en depression. Bogen har over 20 år på bagen, og det har givet den noget nær klassikerstatus inden for sit emne.

Alkohol

Alkohol fylder en del på listen over, hvad børn i udsatte positioner må leve med. I Lines rekordbog vil Line gerne have sin far til at bidrage til den rekordbog, hun selv er ved at lave. Efter et færdselsuheld sætter far en ny rekord hver dag: Antallet af dage, han ikke har drukket.

Også Alkofanten ender lykkeligt med, at far lægger alkoholen på hylden. Her er det ikke en ulykke, som bliver vendepunktet. Fars familie konfronterer ham med, at hans drikkeri afholder ham fra at være en god, nærværende far.

Overgreb

Den væmmeligste bog på min liste er Blæksprutten. Den har et poetisk og afmålt sprog suppleret med billeder, som antyder meget mere, end man kan vise. Her er det storebrors forfærdelige overgreb på Guldmaj, som gør, at hun ”ikke glitrer og lyser […] For nu er hun en grå sten, en mørk sten under dybt vand, en undervandssten.” Guldmaj fortæller den uhyggelige hemmelighed, og både hun og resten af familien får den hjælp, de har brug for. Den bog skal bruges med omtanke. Men i den rette kontekst er den lige så meget guld som sin hovedperson.

Ikke som de andre

Johannes Jensen føler sig anderledes i bogen af samme navn. Han lever et meget normalt liv, og han prøver at bytte sløjfen ud med et slips, men han føler sig stadig anderledes. Læseren gennemskuer hurtigt, at han føler sig anderledes, fordi han er en krokodille, men det finder Johannes Jensen aldrig selv ud af. En dag fortæller en elefant ham, at han kan bruge sin anderledeshed til sin fordel. Fra da af føler Johannes Jensen sig stadig anderledes, ”men nu gør det ikke noget.”

Dette efterår udkom En fin sten, som fortæller, at det sete afhænger af øjet, der ser. Orla leger med en sten på stranden. Den kan være en pingvin, en sæl, en haj osv. I vandet taber Orla sine badebukser, men vennerne Olivia og Otto gør det til en ok situation. Først på sidste opslag afsløres det, at Orlas far kalder sit barn Olga, mens Orla gerne vil kaldes Orla. ”Og så viser Orla dem den fine sten.” Så fint kan man undlade at gøre et stort nummer ud af noget.

Bøger i denne artikel:

Alkofanten af Ditte Steenballe og Kirsten Gjerding. Jensen & Dalgaard 2018. (P)
Annas himmel af Stian Hole. Høst & Søn 2013 (P)
Blæksprutten af Gro Dahle og Svein Nyhus. Jensen & Dalgaard 2017. (P)
Da mor græd og kom på hospitalet af Christina Bredstrup, Jette Andreasen og Martin Leighton Eliasen. Høst & Søn 1999.
Den dag min mor fik kræft af Line Thoft Carlsen, Jette Svane og Rune Lundø. Kræftens Bekæmpelse 2013. (P)
Dragen af Gro Dahle og Svein Nyhus. Jensen & Dalgaard 2020 (B)
En fin sten af Anne Sofie Allermann og Anna Margrethe Kjærgaard. Jensen & Dalgaard 2020. (B)
Johannes Jensen føler sig anderledes af Henrik Hovland og Torill Kove. Gyldendal 2003.
Lines rekordbog af Morten Dürr og Mårdøn Smet. Carlsen 2009.
Min far spiller fodbold i himlen af Line Thoft Carlsen, Jette Svane og Rune Lundø. Kræftens Bekæmpelse 2015. (P)
Tordenhuset af Mette Vedsø og Signe Kjær. Jensen & Dalgaard 2019. (P)
Skaderne af Morten Dürr og Peter Bay Alexandersen. Alvilda 2014 (P)
Slip aldrig Samiras hånd af Morten Dürr og Peter Bay Alexandersen. Plot 2018. (P)
Valdemar, Superinsulin og Kulpiraterne af Rikkie Dahlstrøm Bilager og Sabine Bornholdt. www.rikkie.dk 2016. (P)

De fleste af bøgerne er anmeldt af Bjarne W. Andresen på enten www.paedagogen.dk (angivet med et P) eller www.denbelæstepraktiker.dk (angivet med et B).

Om forfatteren:

Bjarne W. Andresen er støttepædagog, master i børnelitteratur og formand for Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark.