Bosnakkekort

Carsten Møller (forfatter)
Niels Rahbek (illustrator)
Mere robust 2021
45 kort

Der findes et hav af kort på markedet, man kan bruge som udgangspunkt for en samtale med børn og unge. Sjældent har jeg set så lettilgængeligt et sæt, som stiller åbne spørgsmål og er illustreret så godt.

Med udgangspunkt i figuren Bo fra FACE:IT-universet er der lavet et sæt kort, som hjælper samtalen i gang. Det handler om følelser, og man kan selv fortsætte sætninger, som begynder med fx Jeg er bange … (illustreret af en person, som løber væk fra et lyn) eller Jeg bliver varm indeni … (illustreret af to, som holder hinanden i hånden).

Nogle af kortene beskæftiger sig med tanker om fremtiden: Jeg håber … og Jeg vil gerne besøge … Andre spiller sammen på en anden måde. Man kan fx med fordel tage en serie kort med Jeg har brug for hjælp …, Jeg er ved at lære … og Jeg er god til … og tale om barnets styrker og svage sider.

De to bidragsydere kalder selv kortene en ”icebreaker”, og sådan kan man også bruge dem. Men de er lige så anvendelige som inspiration for nogen, som allerede taler sammen om svære ting.

Der er forslag til enkle spil i stil med Fisk og Sorteper. Personligt vil jeg mene, at det flytter fokus fra samtalepotentialet. Jeg ville hellere gemme kortene til særlige anledninger, hvor man bruger de begyndelser på sætninger, der står på dem. Men det er op til den enkelte.

Kortene er lavet i et solidt materiale, som kan tåle at blive tørret af – med vand og sprit, som der står på pakken. Det gør dem velegnede til pædagogisk brug, hvor der vil være et stort slid.