Danske stjerner (serie)

Jakob Lund Pedersen (forfatter)
Julie Østergaard (illustrator)
Børnebogsforlaget 2020 og 2021
35-39 sider pr. bog

Det er foreløbigt blevet til fire bøger om danske naturvidenskabsfolk. Inge Lehmann, Niels Bohr, Marie Hammer og Tycho Brahe. Deres livshistorie og deres opdagelser. Fortalt, så børn på fire år kan følge med, og så der er noget, som fanger interessen hos børn på ti. Illustreret humoristisk og samtidig faktuelt oplysende.

Inge Lehmann var den nørdede, syge pige, som læste så vedholdende, at hun havde en næsten magisk evne til at forså seismografer. Hun kunne læse lige så meget af takkerne på papiret, som en voksen kan læse af bogstaverne i en bog. Derfor regnede hun ud, at Jorden måtte have en fast kerne.

Niels Bohr elskede at skille ting ad og samle dem igen. Som barn skilte han en gang farens gæsters cykler ad. I skolen lærte han om atomer. Som voksen arbejdede han sammen med andre fysikere.

Marie Hammer kom fra en stor familie og ville hellere undersøge vandhul end arbejde i markerne. Senere fandt hun ud af, at der lever mosmider i mange verdensdele. Og det ledte til hendes teori om tektoniske plader, som bevæger sig.

Tycho Brahe interesserede sig mere for nattehimlen end for skolen. Der var meget, Tycho gerne ville vide, især om stjerner. Mens han tænkte over sine mange spørgsmål, gik tiden, og som du måske ved, så trækker tiden i børn, så de bliver højere.

Livshistorierne gør det muligt for læseren at finde en identifikation blandt de ”danske stjerner”, uanset om man er bognørd eller den mere feltbiologiske type. Derfor kan bogserien tænde et lille håb om, at man selv kan gøre store opdagelser. Det er et fint greb, at der er en balance mellem mænd og kvinder, da det er hovedpersonernes opdagelser, snarere end deres køn, som er væsentlige.

Bøgernes fulde titler er Inge Lehmann opdager jordens kerne, Niels Bohr og verdens mindste byggeklodser, Marie Hammer og mosmiderne og Tycho Brahe – opdagelsen af den nye stjerne, og de kan anbefales både til børn, som allerede har vist naturvidenskabelig interesse, og til børn, som blot med fordel kan variere deres læsning ud over fiktive tekster.