Den betroede ost

Frank Madsen (forfatter)
Sussi Bech (illustrator)
Eudor, 2020
36 sider

Køleskabet er i løbet af natten blevet ryddet for ost hos ”Verdens største detektiv” – det mener Snus Mus i hvert fald selv, han er. Nu må han undvære sin favorit-ost til morgenmaden, som hans trofaste assistent frøken Bente har sørget for, mens han sov: Nybagte boller, kaffe, æg og frisk marmelade. Han mangler også den uerstattelige gammelost, han opbevarer for en klient.

Snus Mus går i panik og overser de spor, som kunne lede ham på rette vej. Frøken Bente er ham som sædvanligt overlegen. Ikke alene opklarer hun mysteriet, hun finder også en vej ud af problemerne med de manglende oste.

Spørgsmålet er, om læseren er lige så kvik som frøken Bente. Hvor meget hjælper de flotte tegninger og den mundrette tekst? Ser læseren en anden udvej end at anklage frøken Bente, sådan som Snus Mus gør det? Og hvordan håndterer man, at hr. Knurvorn (som er en kat) kommer efter en ost, som ikke er i sin osteklokke længere?

I hvert fald i sin relation til frøken Bente bliver Snus Mus klogere undervej:

Næste morgen stod Snus tidligt op og overraskede Bente med at lave havregrød med nisseøl til sin yndlingssekretær! Bagefter fik hun en ny opvaskebørste.

Opvaskebørsten kunne tyde på, at Snus Mus ikke helt har lært at omsætte sin respekt for frøken Bente til handling. Et bjerg af opvask i køkkenet et også et tegn på, at forkælelsen af hende er på lånt tid. Heldigvis, for så er der også stof til flere bøger om de to mus, som danner et umage par: Den påståelige Snus Mus og den forsagte frøken Bente, som altid klarer ærterne, hvor Snus Mus’ evner ikke rækker.

Sidste opslag er fakta om oste: Navne på udvalgte oste og lidt om ostefremstilling.

Den betroede ost er rigtigt god, selv om den ikke er seriens bedste. Den fungerer ikke så godt alene, men er et godt supplement til de andre Snus Mus-historier, som giver flere detaljer til den sjove dynamik, der er de to karakterer imellem.