Louise Windfeldt (forfatter)
Katrine Clante (illustrator)
Minister for ligestilling, 2008
28 sider
Det er ikke hver dag, alle børnehaver gratis modtager en billedbog. Minister for ligestilling har fået Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida udarbejdet for at skabe debat om kønsroller og ligestilling i børnehaver.
Det tema angriber den på en meget jordnær måde: Bogen er lavet, så den er to historier, som mødes på midten – helt konkret. Rikke opfatter sig stadig som en pige, selv om hendes omgivelser pludselig kalder hende Rasmus og behandler hende som dreng: Far løber om kap med hende til børnehaven, hun skal med drengene på tur til en legeplads for at klatre osv. På samme måde bliver Frederik udsat for at skulle sætte tallerkenen i opvaskemaskinen og at blive rost for den flotte trøje med den søde sommerfugl.
På midteropslaget mødes de to børn i en hule, som ligger mellem de to børnehaver. Her leger de en leg, hvor de sammen bekæmper en drage ved hjælp af både feminine og maskuline egenskaber. Bagefter er de begge blevet sig selv igen.
Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida tager fat på en svær problematik uden løftede pegefingre, uden overdrivelse, (desværre også) uden ret meget humor og får bestemt sit budskab frem alligevel. Den rammer helt sikkert plet for de mange drenge, som gerne vil tegne med sølvtusser som Frederik og de mange piger, som gerne vil lege med mudder som Rikke. Samtidig kan den få de barskeste drenge og de mest tøsede piger til at undre sig over, om det nu behøver være sådan for alle.
Sammen med bogen har børnehaverne modtaget en inspirationsguide til at arbejde med køn og ligestilling i børnehaver.
Tilføjelse:
Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida kom aldrig i almindelig handel. Til gengæld kan den downloades gratis:
Den dag da Rikke var Rasmus.
Den dag da Frederik var Frida.
Tak til Ligestillingsministeriet, som har givet tilladelse til, at jeg deler bogen.