Det øjeblik du tvivler

Sarah Engell
CarlsenPuls 2020
368 sider

Vigga er dygtig på sit felt. Hun er målrettet, træner maksimalt og ser sin interesse som en livsform. Der er bare et problem. Hendes interesse er at skate, og det er en mandesport, som ikke gerne giver plads til kvinder. Heldigvis bakkes hun op af både veninden Bella og sin træner. Og af sit øvrige team, selv om læseren undervejs begynder at tvivle, om hele teamet er på Viggas side.

Et meget væsentligt drive i Det øjeblik du tvivler er netop den tvivl, læseren har: Hvem er på Viggas hold og hvem prøver at stoppe hende? For nogen prøver at stoppe hende med alle midler. Det begynder med drillende kommentarer på SoMe og udvikler sig derfra via trusler til deling af sexvideoer og voldtægt.

De første ca. 100 sider af Det øjeblik du tvivler er en maggiterning af Sarah Engells tidligere bøger. Vigga kan sammenlignes med den dedikerede Xenia i Valget, som lader sin interesse komme før en kæreste. ”Skates before dates.” Hun oplever nogle af de samme ting som Lucca fra Hjertet er 1 organ. Miljøet kan sammenlignes med 21 måder at dø, som også har anonyme sms’er. At unge kvinder/piger ikke har samme frihed som mænd/drenge har forfatteren udmærket beskrevet sammen med Sanne Munk Jensen i Tag gaden tilbage.

Men bedst som man troede sig på kendt territorie stikker historien af. Målgruppens alder stiger også, efterhånden som truslerne bliver voldsommere og voldsommere.

Har man ikke i forvejen et indblik i skatermiljøet, så vil der være nyt at hente i Det øjeblik du tvivler. Ord og begreber, som vil fange især den unge læser. For mig som voksen var det fx nyt, at professionelle betaler én takst for at deltage i stævner, mens amatører og kvinder (uanset status) betaler en anden.

Unge vil også nikke genkende til, at hverken gymnasiets rektor eller politiet er til megen hjælp moddeling af nøgenbilleder suppleret med en strøm af klamme ”tilbud” på mobilen. Det foregår så hurtigt og ukontrollabelt, at Vigga står magtesløs. Et lille håb er der dog at hente: De stopper en gruppe, som deler pornografisk materiale uden samtykke, ved at kontakte administratorens mor! Det er også set i virkeligheden, og nu deler Sarah Engell tippet her.

Der er meget at tænke over, når man har læst Det øjeblik du tvivler, men man skal lige have vejret først. Så kan man jo tænke over, hvordan man undgår en psykopat, som først fedter sig ind for senere at stramme skruen på sin ”kæreste”. Eller Viggas spørgsmål: Hvorfor skal vi altid fotografere og filme alting? Meget aktuelt kan man spørge sig selv (og hinanden), er det overhovedet en voldtægt, hvis man ikke siger nej? Loven er én ting, men hvordan foregår det i praksis?

Det øjeblik du tvivler er ikke en nem bog. Den kræver meget af sin læser, men ligesom Vigga får man fuld valuta for sine anstrengelser.