Edderkoppen der så gerne ville have et kram

Lena Jo Hursh (forfatter)
Ditte Løfgren Hagelskær og Jakob Sunesen (illustratorer)
Historia 2022
20 sider

Julius Hjulspinder vil gerne have et kram af Korsitta, men han ved, at det er med livet som indsats. Sådan er det at være en edderkop som ham. Derfor spørger han en lang række andre edderkoppehanner om, hvordan de gør.

Pointen i Edderkoppen der så gerne ville have et kram er, at de forskellige arter har forskellig adfærd. Derfor kommer der heller ikke noget ud af det for Julius Hjulspinder, når han giver gaver, danser eller hvad han ellers får af råd af de andre edderkopper. Først da han bare er sig selv, får han det ønskede kram.

Historien er illustreret med flotte, farvestrålende tegninger. Jeg vil særligt fremhæve siden, hvor Korsitta omfavner Julius og giver ham et kys på panden. Edderkoppespindet sidder i store saftige brombær, og selv et edderkoppeansigt får smil og nydelse.

Derefter følger sider med fakta om de arter, læseren har mødt, denne gang illustreret med detaljerede og realistiske edderkopper, om end i forstørrelse. Og allersidst er der fotos af hæklede edderkopper med tilhørende opskrift.

Edderkoppen der så gerne ville have et kram indeholder en del lange, svære ord. Sikkerhedstråden, giftbrod og hunrovedderkoppen er gode at øve sig på at sige for både voksne og børn. Skvadderven, klapkop og tølperkammerat lyder bare sjovt. Derimod kunne man godt undvære, at de forskellige edderkopper både har et artsnavn og et kaldenavn. Høstedderkoppen hedder Høk, jagtedderkoppen Jako osv.

Det er med andre ord en bog, som vil mange ting på en gang. Man kan med fordel overveje, om nogle af delene skal sorteres fra, afhængigt af hvordan man bruger Edderkoppen der så gerne ville have et kram. Til et emne om edderkopper vil det være relevant at bruge alle delene.