Farver og følelser

Anna Llenas
Bolden, 2019
48 sider

Farveuhyret er vågnet i et mærkeligt humør. Han er helt forvirret af, at alle hans følelser er i spil på samme tid. Derfor kan læseren hjælpe ham med at sortere følelserne og putte dem i fem krukker: Glæden, tristheden, vreden, frygten og roen.

Billedet viser pop op-bog og spil, som begge er en del af “Farver og følelser”-universet.

Hver følelse har et opslag, hvor man kan læse, hvordan følelsen kan opleves (”Vreden kan være som en vild og flammende ild, der blusser op og ikke er til at standse”), hvordan man selv føler sig (”Når man er bange, kan man føle sig lille og ubetydelig – og alene”) og nogle handlinger, som relaterer sig til følelsen (”Når man er rolig, er ens vejrtrækning langsom og dyb. Ahhhhhhh! Så har man det dejligt”).

Illustrationerne er en blanding af collage og noget, som ligner store, klare fedtfarver. Hvert opslag har sin dominerende farve, som passer til den pågældende følelse: Glæde = gul. Tristhed = blå. Vrede = rød. Frygt = sort. Ro = grøn. Med meget få virkemidler lykkes det at fremkalde følelserne, også hos læseren. Det gør bogen anvendelig til ret små børn, helt ned til de ældste vuggestuebørn.

Der er ikke nogen indviklet handling i Farver og følelser. På de første sider bliver man introduceret til ideen om at putte følelserne i krukkerne. Så møder læseren de fem følelser, en ad gangen. Og så slutter vi af med et opslag, hvor følelserne er rigtigt fordelt i de fem krukker … og dog! Helt slut er det ikke, for farveuhyret, som nu er befriet for sit mærkelige humør, har fået en lyserød farve. Nogle hjerter omkring den mere end antyder, at den har fået en helt sjette følelse. Teksten spørger læseren: ”Men hov … hvad er nu det? Nu ser du helt anderledes ud, farveuhyre! Øh … hvad mon du føler nu …?”

Farver og følelser blev i 2015 udgivet i en nu desværre udsolgt udgave som pop op-bog, den er fantastisk, så lån den evt. på biblioteket. Der er et brætspil til ”Farver og følelser”-universet, læs om det her. Til pædagogisk arbejde kan man med fordel købe et såkaldt Kamishibai, et kraftigt kartonteater med både forklaring og tekst til oplæsning. Gå ind på forlaget Boldens hjemmeside og søg på ”Kamishibai”. Desuden kan man købe farvemonstrene som bamser og en malebog.