Hr. Løve i biografen

Jan Oksbøl Callesen
Jensen & Dalgaard 2019
48 sider

Hr. Løve vil gerne være venlig, men han kommer til at genere en hel masse andre, da han sammen med Hr. Fisk går i biografen. Hr. Løve kommer nemlig for sent hjemmefra. I sin bekymring for, om han lader Hr. Fisk stå og vente, skubber han alt og alle væk, vælter dem endda. I biografen falder Hr. Løve i søvn, og bagefter forsøger han at skjule, at han ikke har set filmen.

Der er en god pointe i, at Hr. Løve i løbet af bogen opdager, at han måske ikke er så høflig, som han regnede med. Hvorimod Hr. Fisk vedbliver med at skælde ud på andre: ”Jeg forstår ikke at folk kan sove om natten, når de opfører sig sådan”. Så Hr. Fisk sover godt, mens Hr. Løve ligger vågen på de sidste sider.

Historien er fortalt i tekst og billeder i samme stil, som gav Hr. Løve og æbletyven prædikatet ”en af de fem bedste bøger” i 2016 af Statens Kunstfond, og med sine groteske overdrivelser skal den nok vække både morskab og eftertanke. Det er en god skæv detalje, at Hr. Fisk ligesom de øvrige karakterer har menneskekrop, men i modsætning til de andres dyrehoveder er Hr. Fisks hoved en hel fisk med hale!

En anden god detalje er, at filmen, de to venner ser, helt bogstaveligt udfolder sig inde i bogen. Nogle af siderne kan nemlig foldes ud, så opslaget bliver dobbelt så langt og viser en scene på fire billeder. Lokationen på filmens figurer er ens på de fire billeder, så det er en filmsekvens. Samtidig flyttes synsvinklen, for i det første billede ses filmlærredets venstre kant, og i det sidste billede ses tilsvarende den højre kant. Det er avanceret, og den opmærksomme læser kan nørde lidt med den slags.

Alt efter modtagergruppe kan man lade pointerne tale for sig selv eller spørge ind til, hvordan Hr. Løve og Hr. Fisk kunne have undgået at genere deres omgivelser så meget. Om børnene selv kender til at blive skubbet … og at skubbe? Man kan gå på jagt i billederne og se, at chokoladepapiret havner ved siden af skraldespanden, at nogen bliver trådt over tæerne osv. Måske de har førstehåndserfaringer med, at nogen foran dem i biografen har så stort et hår, at det dækker for noget af filmen.

Hr. Løve i biografen er en bog, som man kan læse hurtigt, men som man ikke lige slipper igen.