Hvis jeg var …

Rie Skovgaard
Forlaget Aksel, 2020
5 x 34 sider

Fem filosofiske titler til børn. Med humor og store farverige opslag kan man tale med endda ret små børn om mange ting, pakket ind i forestillingen om, at man er en anden: En gris, en ko, en and, et får, en ged.

Hver bog er bygget op over samme skabelon: En kort introduktion. En række scenarier om, hvad man ville gøre, hvis man var det pågældende dyr. Spørgsmålet: Hvad ville du gøre, hvis du var … ? Til sidst et opslag med leg med ord og tanker – altså supplerende spørgsmål til overvejelse. Alligevel har bøgerne hver deres særpræg:

Hvis jeg var en gris

Allerede første side kan den voksne læser se, at der er noget for alle aldre. Grisen kommer gående med en trillebør med perler. Der spilles på medbetydningerne af at være en gris. Fx er der et opslag om at lege med maden. Grisen laver også helt almindelige griseting (hvis man da er en frilandsgris) som at bo på landet og bade i mudder.

Hvis jeg var en ko …

Koen er mere fantasifuld og mindre naturtro. Den ville ryste milkshakes og nyde regnbuens farver. Igen er der voksne ordspil, for koen laver også en kage. Og der er en mulig reference til Tyren Ferdinand, fordi koen vil dufte til en blomst.

Hvis jeg var en and …

Der er mere sproglig opmærksomhed i denne bog. Anden ville være sløv som en padde og svømme som en fisk. Opslaget, hvor anden vil “lære andre at rappe” viser en padde, en skrubtudse og en fisk. Hvor illustrationerne i de andre bøger er mere ligetil, er der flere sjove detaljer her, fx går de tre nævnte dyr igen på flere opslag.

Hvis jeg var et får

Igen er der noget både til den sproglige og den visuelle. Fåret “ser fåret ud” og gemmer sig i popcorn. Det gemmer sig i kul og bliver derfor til et sort får. Så kan man jo tale om, hvad det betyder, om end bøgerne kan bruges til børn, inden de får forståelse for den måde at bruge sproget på.

Hvis jeg var en ged

Her kan børn være med på det intertekstuelle. Geden læser et eventyr og går over en bro. Der er også noget for den voksne læser, for geden ville barbere sig. Og så indeholder bogen en lille historie om at bygge et bjerg af hø og klatre op på det og nyde udsigten.

De jeg har medvirket som betalæser og konsulent på bøgerne, kan jeg ikke bringe en egentlig boganmeldelse eller anbefaling men blot henlede opmærksomheden på bøgerne.