Hviskeleg

Morten Dürr (forfatter)
Sofie Louise Dam (illustrator)
Forlaget Plot 2021
73 sider

Hvad gør man, når ens veninde fortæller en hemmelighed? En hemmelighed så dyster, at den ikke kan bæres alene? En hemmelighed så utrolig, at der lige netop ikke er nogen, som vil tro på den?

Vera kommer i et stort dilemma, da Anna fortæller om sin mor, som slår hende. Det begyndte ellers som en uskadelig leg: Hviskeleg, hvor man skal prøve at opfange, hvad den ene hvisker, og så hviske det videre til den næste.

For dog at gøre noget, fortæller Vera hemmeligheden videre til sine forældre. De møder hende på den værst tænkelige måde: De tror ikke på det. Ligesom de andre veninder heller ikke gør. Til sidst kommer Vera også i tvivl.

Indtil Anna i en senere hviskeleg beder om hjælp. Så fortæller Vera det til sin farmor, som er anderledes handlekraftig: ”Måske er det ikke nok bare at gå rundt og hviske, vel?” Bolden ruller, skolen får besked, og i en gribende slutscene nøjes Anna ikke med at hviske. Hun siger det højt: ”Min mor er flyttet.”

Hviskeleg er en bog om at tage ansvar. At tage ansvar for sig selv og ikke mindst at tage ansvar for sine kammerater. Fortalt gennem ca. 12-åriges tanker, handlinger og dialog med en nedtonet tekst og en lige så dæmpet illustration. Det er godt, for handlingen råber så meget desto højere.

Læs mere på www.mortendurr.com/hviskeleg, hvor man også kan hente undervisningsmateriale til 5. – 7. klasse. Særligt interessant er ti dilemmakort med tekster som ”Der er en hård tone og grimt sprog i klassen. Hvad kan man gøre for at ændre det?” På tomme kort kan man selv skrive sine egne dilemmaer.

Det særlige ved Hviskeleg er, at den så kompromisløst taler til barnelæseren. Som voksen føler man sig ikke mervidende; selv om man skulle have prøvet noget lignende, har man ikke en suveræn løsning på Veras dilemma – for en sådan findes ikke.

Når pædagogen ikke har alle svarene, kan barnet bedre komme med sin tvivl. For måske handler det netop ikke om, at der er én rigtig måde at reagere på. Men der er i hvert fald et par forkerte. Og lige der kan den voksne læser lære mindst lige så meget af Hviskeleg, som barnet kan.