Juleklar

11 forfattere
Thorbjørn Christoffersen (illustrator)
Carlsen, 2020
127 sider

Vidste du, at Rudolf havde en lillebror, rensdyret Randalf? Det var faktisk Randalfs skyld, at børnene får julegaver. Vidste du, at nisser har en rigtig skod-jul og gerne vil bytte jul med menneskerne? Vidste du, at man kan blive så julebims, at man tror, det er en helt anden tid på året?

Ti sjove julehistorier vender op og ned på den jul, vi kender. Elleve af Danmarks sjoveste forfattere har vendt vrangen ud på de gamle historier eller har fundet på en helt ny. Det er måske ikke så originalt, at især voksne kan blive lidt tossede af for meget jul, eller at pakkelegen går op i konkurrence, men i Juleklar får den lige en tand ekstra.

I en parafrase af Dickens’ Et juleeventyr brænder Antons kalenderlys opad, og han må skynde sig for at aflevere den stjålne Juventus-læderbold og gøre sig gode venner med naboen fru Olsen.

Edderkoppen Peter holder også jul, og det er den ægte Peters Jul. Og i Tissenissen og juleenglen, som er en H.C. Andersen værdig, må den stakkels tissenisse udsættes for hån og nedgørelse, inden han får et par anerkendende ord fra den snobbede juleengel.

Juleklar har en rød tråd, det er budskabet om at være god ved hinanden, være ydmyg og passe sine pligter. Men det er pakket ind i humor og skævhed, som gør bogen både hyggelig og morsom. Enkelte steder er der også lidt bonus-humor til de voksne, som da damen i lingeri-forretningen spørger Julemanden, hvad han skal prøve i dag, fordi han bliver genkendt. Og ekspedienten foreslår, at han skal finde sine store røde kugler frem.

Selv om Juleklar er skrevet af 11 forskellige forfattere, er der en gennemgående stil i sproget, som sammen med de mange små og de få store illustrationer gør bogen til en helhed. Det kan ellers ofte være en svaghed ved antologier.