Miras jul

Sabine Lemire (forfatter)
Rasmus Bregnhøi (illustrator)
Gyldendal, 2020
136 sider

I en blanding af en klassisk julekalenderbog og moderne tweens-konflikter forsøger Mira at til godese begge sine forældrene i planlægningen af juleaften. Når både far og mor har fået ny familie, kan det være lidt af en opgave. December bliver heller ikke lettere af, at hun får mystiske – og ukærlige – gaver og breve, måske fra den nisseven, hun har fået i klassen.

Miras ønsker for julen er egentlig meget beskedne: Hun vil bare have, at ingen af forældrene bliver skuffede. Hun ønsker det så meget, at hun endda vil overlade det til dem at finde ud af, hvor og med hvem hun skal holde jul. Desværre er der ikke rigtigt nogen, der er voksne nok til at tage ansvar. Mira håber på at undgå de hjemmelavede julegaver, mor har i tankerne, og de plantebaserede retter hos far kan hun også godt undvære. Men som alle andre børn samarbejder hun, og hun strækker sig langt.

Af samme grund prøver hun først at bide i sig, at hun får ildelugtende, mobbende og truende ting fra sin nisseven i klassen.… Hvis det da er en af klassekammeraterne, for der er lagt mange spor ud for læseren, som kan prøve at gætte med om, hvem der har et horn i siden på Mira. Enkelte af dem dog så tydelige, at enten Mira eller andre i klassen burde have set dem. Det trækker ned i historiens troværdighed, ligesom sandheden bag drillerierne (som ikke skal afsløres her) også virker lidt langt ude.

Et enkelt forsøg på at fortælle om de ubehagelige oplevelser på skolen bliver ikke modtaget særligt empatisk, og Mira spørger sig selv og læseren:

Hvor gammel er man, når man stopper med at forstå børn? Måske er det bare noget, der sker, når man bliver forælder!

Først da klasselæreren opdager et glas med ”tis” (som dog viser sig at være hyldeblomstsaft), sker der noget. Endelig er der én, der træder i karakter og tager et ordentligt skridt mod, at Miras plageånd stopper.

Miras jul er en blanding af illustreret bog og tegneserie. Det gør den lidt uegnet til fælles oplæsning, men dejligt afvekslende til selvlæsning, og med lidt fantasi og teknisk snilde kan den også bruges i pædagogisk praksis med en børnegruppe.

Fx er den 19. december historien om juletræet, hvor Mira, mor og Joakim (papfaren) køber ”det smukkeste træ, jeg har”, som juletræssælgeren kalder det. Mira og mor falder i søvn, og lysene brænder ned og sætter ild til juletræet – i en husbåd af træ! Ved fælles indsats får de slukket ilden, og køber et nyt træ, som efter den samme mand kalder ”mit smukkeste træ”. Et sjovt intermezzo med en morale.

Der er mange spændende detaljer, hvis man dvæler lidt ved teksten. Fx er nogle af juleønskerne bogen Hjertestorm (hvis ene illustrator hedder … Rasmus Bregnhøi) og Du er en dejlig kvinde af Hella Koof (som til gengæld er opdigtet, både titel og forfatter). Den slags gør bogen ekstra sjov at læse.

Rundt om i Miras jul er der opskrifter og vejledninger til bl.a. pebernødder, julehjerter og den slange, Mira syr til sin lillebror. Oven i købet med skabeloner bagerst i bogen.