Paddington og juleoverraskelsen

Michael Bond (forfatter)
R.W. Alley (illustrator)
Christian Bach (oversætter)
Carlsen, 2020
32 sider

Bjørnen Paddington og familien Brown tager i et stormagasin i London. Han har sparet op, så han kan tage en tur med de kaner, stormagasinet har sat op, og han har glædet sig meget. Desværre bliver han skuffet, for udstillingen lever ikke op til hans forventninger. Fyrtårnet blinker, som det skal, men Paddington ser det som en fejl og stiger af for at reparere det.

En løs bjørn i et stormagasin afstedkommer i første omgang bekymring hos varehuschefen, og bekymringen ændrer sig til vrede, da det lykkes Paddington at få alle lys i julemandens værksted til at gå ud.

Varehuschefens vrede lægger sig dog de kommende dage, hvor kunderne strømmer ind i jagten på den mystiske bjørn. Familien Brown og Paddington ender med at få en gratis ekstratur med kanerne. Og denne gang falder alt i Paddingtons smag. Ikke mindst, da han efter endt kanetur møder julemanden, som giver ham lige netop den hjemmelavede marmelade, han har ønsket sig allermest. Fru Bird, deres husholderske har vist en finger med i spillet der.

Historien er meget sød med den hjælpsomme, men socialt akavede bjørn. En dyreverdenens Mr. Bean. Illustrationerne er detaljerede og hyggelige, men de fremstår lidt gammeldags på en ufrivillig måde, som lægger noget afstand til læseren. Det kræver en del indlevelsesevne at rumme hele miljøet med en husholderske og et varehus med en togbane formet som kaner store nok til, at der kan sidde 6-8 personer pr. tur.

Køber man præmissen, er det en hyggelig julefortælling uden skræk og med en ok ”tøhø”-faktor. Sproget er fint, og illustrationerne giver et indblik i, hvordan et traditionelt engelsk hjem kan se ud. Man kan også gå på opdagelse i stormagasinets juleudstilling med slik, julekugler, sne og nisser.