Linn Skåber (forfatter)
Lisa Aisato (illustrator)
Pelle Koppel (oversætter)
Koppelwrite 2020
255 sider
Bogen er ikke kun til ungdommen, den er også fra ungdommen. Linn Skåber har hentet historier, citater og temaer fra samtaler med norske teenagere og skabt en bog, som alle kan læse.
Det kan være højtlæsningen eller frilæsningen for teenagere og en øjenåbner for alle vi andre, som interesserer sig for, hvad der sker i hovederne hos de unge. Klogere bliver man i hvert fald.
Teksterne kredser om forventning, håb og en del bekymring for det at blive voksen. Samtidig tager mange af teksterne udgangspunkt i her-og-nu. De unge har ikke lige så travlt med at blive voksne som i mange andre bøger til den målgruppe. Derfor kan man møde to så forskellige refleksioner som Det er mærkeligt, hvordan alle børn bare accepterer at forsvinde? og Jeg er glad for, at det er mig, der har angst. Mine veninder havde ikke klaret det.
Den lidt omvendte måde at se på andre går igen i citatet For hvem skal elske den her pige, hvis ikke mig? Samtidig viser Til ungdommen, at tanke og handling ikke er det samme. Selvværdet er nogle gange lavt, og gruppepresset bestemmer ofte, når man ønsker at være en del af fællesskabet. Det gælder, uanset om det er gruppen som helhed, længslen går mod, eller det er den helt bestemte anden. Også når crushet er på veninden, som ikke ved det.
Til ungdommen er tre ting i én: 31 små kapitler med korttekster, vidunderlige illustrationer og enkeltstående citater. Et særligt stærkt kapitel finder man under titlen Feminist, hvor en pige på 16 år svarer de, der spørger, om hun er feminist: Du spørger mig, der vokser op i en samtid, hvor der skal en fucking reklamekampagne til, før samfundet forstår, at piger ikke må misbruges og voldtages på jobbet. Du spørger mig om det? Spørg en ulv i stedet. Spørg en ulv, om den går ind for ulvejagt.
Så er der naturligvis forholdet til forældrene. Til den bipolare mor og til de almindeligt pinlige forældre. De er pinlige, fordi de er almindelige. Eller fordi de ikke er det. Det er ikke nemt at være forælder. Nogle lykkedes det alligevel at blive de hyggelige, de trygge og de varme.
Alligevel drømmer en del om, hvad der kommer ”efter”. Efter barndommen, efter ungdommen. De fleste af mine venner drømmer om udlandet, men jeg tror, de fleste havner i nabohuset. Vennerne er vigtige. Et kapitel beskriver den unge, som får 4 i skolefagene og 12 i at være en god ven, så er gennemsnittet vel godt nok? Lige netop ”God nok” står der på en super(wo)man-trøje, som en af de allerbedste illustrationer viser. Hvad kan man ønske mere end det selvbevidste blik fra ”God nok”-karakteren?
Det gode kammeratskab ses også i kapitlet ”Retfærdighed og snowboardudstyr”, hvor den bedste veninde vælger kælkebakken med en plastikpose: Tænk at have snowboardudstyr til 10.700 kr. og vælge at kælke med en plastikpose under røven i stedet. Den historie alene er 6 stjerner værd.
Til ungdommen er den perfekte konfirmationsgave. Og hvis der findes en fritidsklub i Danmark, som giver deres medlemmer en gave, kan de godt sende en stor ordre af sted.