Efter en del år med fantasy som en meget dominerende tendens i børnelitteraturen, ser det ud til, at andre genrer vinder frem. Det er bl.a. fagbøger til børn. Man kan også finde skønlitterære bøger med et mere naturvidenskabeligt fokus og bøger, som blander skøn- og faglitteratur.
Det er ikke nye genrer, men det ser ud til, at de får mere plads efter at have været holdt lidt nede af fantasy-genren, som har fyldt rigtigt meget, siden Harry Potter slog døren op på vid gab for et kvart århundrede siden. Nu er der kommet gang i udgivelsen af titler, som kan hægtes op på science, som jo indgår som læreplanstema.
Den betragtning deler jeg med børnekulturformidler Gro Vase, som holdt et oplæg på det årlige Statusseminar for børne- og ungdomslitteratur i januar i år. Her pegede hun også primært på bøger indenfor den realistiske genre. Hun mente også at kunne se, at 2021 var kendetegnet ved køn, seksualitet og etnicitet, og så anede hun, at det også havde været kærlighedens år indenfor børnelitteraturen.
Set på Bogforum
Desværre kunne jeg ikke selv deltage på statusseminaret, men jeg kan til gengæld formidle en del af de titler, jeg faldt over på Bogforum i november 2021.
Som pædagog kan det være svært at finde skønlitterære bøger med et (natur)videnskabeligt indhold til de yngste, fx vuggestuebørnene. Så må man vente, til børnene bliver lidt ældre. Det er straks nemmere med faglitteraturen, for der er stadig et hav af bøger om bondegården, om dinosaurer og om biler og andre maskiner.
Nyt fra Sallys ”fædre”
Der er kommet en ny serie, som også vil kunne bruges med de ældste vuggestuebørn. Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen er kendt for deres bøger om Sallys far, og nu er der også kommet to bøger om Eddie, Især Eddie skal i zoologisk have er interessant i denne sammenhæng. Det er bøger med umiddelbar appeal til børnene, og de voksne er også godt underholdt.
De skæve og spændende
Hvis man ikke er bange for et nyskabende layout og stærke neonfarver, så skal man virkelig læse de to prisvindende billedbøger af ukrainske Romana Romanishin og Andreij Lesiv: Højlydt, stille, hviskende om lyd og Jeg ser det om synet. Det er lækre bøger, man kan lide at have i hånden. Jeg ser det har endda braille på omslaget, og begge bøger har standsede elementer på forsiden, som man kan mærke med fingrene.
Lav jeres egne forsøg
De ældste børnehavebørn kan man finde aktiviteter til i Gør det selv videnskab: 30 fantastiske hjemmeeksperimenter dog med en del voksen hjælp. Til gengæld laver man eksperimenter med helt almindelige ting, man allerede har i hjemmet og i dagtilbuddet. Bogen kan blive et fast opslagsværk for den pædagog, som har interessen for science, men ikke lige kan ryste forsøg ud af ærmet.
Forlaget Gads Børnebøger har udgivet en serie med Hvad er …? Det er seks små bøger, som giver et hurtigt indblik i sit emne på en letforståelig måde. Bagerst i hver bog er der forsøg, man selv kan lave. De er lette at gå til og kan danne grundlag for et lille naturfagligt laboratorium for de ældste børn i dagtilbuddet. De seks bøger kan blive et helt lille bibliotek for naturnørderne, både de voksne og børnene.
De danske stjerner
Endelig vil jeg fremhæve en serie om Danske stjerner, forstået som danske naturvidenskabsfolk. Det er foreløbigt blevet til fire bøger om danske naturvidenskabsfolk. Inge Lehmann, Niels Bohr, Marie Hammer og Tycho Brahe. Deres livshistorie og deres opdagelser. Fortalt, så børn på fire år kan følge med. Illustreret humoristisk og samtidig faktuelt oplysende. Der er flere titler på vej, bl.a. kommer der to bøger om hhv. Ole Rømer og Lene Vestergaard Hau som de næste. Dermed holder Børnebogsforlaget fast i en ligelig kønsrepræsentation.
En lille bonus
Der er også lidt ekstra i posen denne gang: Til de større søskende vil jeg stærkt anbefale Sølvblomst og Natblomst, som kom sidste år. Sølvblomst er en genudgivelse efter 19 år, og Natblomst er den helt nyskrevne fortsættelse. Det giver mulighed for at se forskelle både i børnelivet hhv. lige efter årtusindeskiftet og i dag. Endnu vigtigere er dog den røde tråd, der går gennem bøgerne: Naturens forunderlige kraft og dens eksistensberettigelse.
Og de voksne skal ikke snyde sig selv for Rosarium, som med rette er indstillet til DR Romanprisen 2022. Rosarium er ikke fantasy. Det er heller ikke science fiction. Måske nature fiction, hvis der er noget, der hedder sådan. Flere steder er den om talt som klimalitteratur. Det er at sætte bogen for meget i bås. Den er helt sin egen.
Om forfatteren:
Bjarne W. Andresen er pædagog, master i børnelitteratur, litteraturredaktør på www.paedagogen.dk og bestyrelsesmedlem i Selskab for Børnelitteratur, IBBY Danmark.
Litteratur:
Eddie lærer alfabetet af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen. Carlsen 2021.
Eddie skal i zoologisk have af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen. Carlsen 2021.
Gør det selv videnskab: 30 fantastiske hjemmeeksperimenter. Karrusel Forlag 2020.
Hvad er elektricitet? af Kay Barnham og Mike Gordon. Gads Børnebøger 2020.
Hvad er lyd? af Kay Barnham og Mike Gordon. Gads Børnebøger 2020.
Hvad er lys? af Kay Barnham og Mike Gordon. Gads Børnebøger 2020.
Hvad er materialer? af Kay Barnham og Mike Gordon. Gads Børnebøger 2020.
Hvad er naturkræfter? af Kay Barnham og Mike Gordon. Gads Børnebøger 2020.
Hvad er planter? af Kay Barnham og Mike Gordon. Gads Børnebøger 2020.
Højlydt, stille, hviskende af Romana Romanishin og Andreij Lesiv. Forlæns 2021.
Inge Lehmann opdager jordens kerne afJakob Lund Pedersen og Julie Østergaard. Børnebogsforlaget 2020.
Jeg ser det af Romana Romanishin og Andreij Lesiv. Forlæns 2021.
Marie Hammer og mosmiderne af Jakob Lund Pedersen og Julie Østergaard. Børnebogsforlaget 2021.
Natblomst af Cecilie Eken. Gutkind 2021.
Niels Bohr og verdens mindste byggeklodser afJakob Lund Pedersen og Julie Østergaard. Børnebogsforlaget 2020.
Rosarium af Charlotte Weitze. Gutkind 2021.
Sølvblomst af Cecilie Eken. Gutkind 2021.
Tycho Brahe – opdagelsen af den nye stjerne af Jakob Lund Pedersen og Julie Østergaard. Børnebogsforlaget og 2021.